Gratis karta över pilgrimsleden mellan St: Olofsholm och Visby.

Om pilgrimsled. Leden, som går från kust till kust genom kulturbygder med storslagen natur, börjar i S:t Olofsholm på nordöstra Gotland och slutar vid ruinerna av Solbergakloster, i Visby. Sträckningen är uppmärkt med stolpar, med en pilgrimssymbol. Leden är ca 45 km lång och går i närheten av- och i anslutning till flera gotländska, medeltida kyrkor. Den första kyrkan som passeras (ca 3 km från leden) är Othem kyrka. Leden går sedan via Hejnum-, Lokrume- och Bro- kyrkor. Ca 10 km från Visby ligger Väskinde kyrka ca 1 km från leden). Ledens märkning slutar vid stadsgränsen till Visby, så man får sedan på pilgrimsvis fråga sig vidare fram till Solberga klosterruin. På vägen dit kan man naturligtvis besöka Visby domkyrka.

Om S:t Olav. Under 1200-talets lopp utbredde sig kulten av S:t Olav över stora delar av Nordeuropa. Att den norske helgonkungen Olav Haraldsson fick en mycket stark position på Gotland, såväl i kyrkolivet som i det mer folkliga medvetandet,berodde säkert på att kungen själv enligt medeltida källor uppehållit sig på Gotland: dels skall han ha övervintrat på ön under en vikingafärd österut år 1007, dels synes han ha angjort ön i samband med ett besök i Novgorod 1029-1030.

Tillsammans med Vadstena var S:t Olavs grav i Trondheim nordens viktigaste pilgrimsmål under medeltiden.

Passa på att ladda ner Gotland.nets och Länsstyrelsens GRATIS KRYSSLISTA med gotländska kyrkor och naturreservat som du kan kryssa av längs din vandring. 

bild  från@  wikipedia  

St: Olofsholm Pilgrimsled Gotland